tisdag 7 maj 2013

Snabb Mellanösterntallrik

Falafel med grekisk sallad, tre såser och libabröd

Efter att ha varit på den libanesiska restaurangen Chateau Beirut i Göteborg blir man lätt lite sugen på att göra något liknande hemma. Idag blev det falafel med en grekiskinspirerad sallad, baba ghanoush, hummus, vitlöksyoghurt och libabröd. En fräsch måltid på 10-20 minuter, om man använder en del färdiga grejer! Ibland känner man för att äta gott och snabbt och då tycker jag att det är kanon att använda bra färdiga eller halvfärdiga ingredienser. Bara för att något är serveringsfärdigt behöver det inte vara dåligt! Tips för att hitta bra färdiga produkter är att kika på ingrediensförteckningen och leta efter produkter som känns så naturliga som möjligt!

Jag har använt färdig falafel från Findus, baba ghanoush och hummus på burk, gjort egen sallad och yoghurtsås, och använt köpta libabröd som kan snabbvärmas i stekpanna för att bli ännu godare. Baba ghanoushen skulle piffas till med vitlök och pressad citron, men hummusen var ätklar.

Hur god som helst med lite vitlök och pressad citron!

Sedan finns ju möjligheten att göra allt från grunden om man vill... men då tar det väldigt mycket längre tid :)

Det här behövs till 1 portion:
Falafel, 5-6 st
Libabröd, ½-1 st

Yoghurtsås:
Turkisk yoghurt, ½ dl
Vitlöksklyfta, ½ st
Salt efter smak

Grekisk sallad:
Sallad, gärna krispsallad
Ruccola
Körsbärstomater
Paprika (jag använde Angellopaprika, söt snackspaprika utan kärnor)
Vitlöksoliver
Smulad fetaost
Gurka
Rödlök
Vinägrett eller färdig grekisk dressing 

Baba ghanoush:
Baba ghanoush på burk, ½-1 dl
Vitlöksklyfta, ½ st
Pressad citron, ½-1 tsk

Hummus
EDIT: Hummusen var faktiskt inget vidare fastän jag försökte piffa till den så mycket jag kunde, det var någon gammal bismak i den som kändes fastän jag kryddade med vitlök, spiskummin, koriander och persilja. Så denna rekommenderas inte!