De här fetaostbiffarna är supersmaskiga och går att ändra till många olika smakkombinationer! De passar väldigt bra till tzatsiki som i detta recept. Man kan gärna byta ut klyftpotatisen mot bulgur. Utmärkta att servera till köttätare och barn som är kinkiga med vegetarisk mat!
Fetaostbiffar
4 port
1 1/4 dl/120 g fetaost
2 ½ dl/125 g rivet bröd (inte ströbröd)
3 msk kikärtsmjöl
1 ägg
1 gul lök
1 tsk mald koriander
½ tsk chilipulver
½ tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk hackad persilja
rivet skal av 1 citron
Gör så här:
Smula fetaosten. Riv brödet antingen på rivjärn eller kör det i matberedare tills det är rätt så finmalet. Riv löken på rivjärn (riven lök gör att smeten till biffarna lättare blir jämn). Blanda alla ingredienser noga. Ställ in en stund i kylen så binder smeten ihop sig bättre.
Forma sedan till små biffar och stek i smör på medelvärme några minuter, se upp så de inte bränns.
Servera med tzatsiki och grekisk sallad samt klyftpotatis eller bulgur.
Tzatsiki
4 port
3 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksgurka
1 dl riven gurka
1 krm salt
Gör så här:
Riv gurkan grovt på rivjärn. Strö över salt. Blanda yoghurten med vitlök. När gurkan vattnat sig lite, pressa ur överflödig vätska och blanda ner i yoghurten. Smaka av med salt.
Grekisk sallad
salladsblad, gärna blandade sorter
rödlök eller silverlök, i halvmåneskivor
tomater, i bitar
gurka, i halvmånar
fetaost, smulad
oliver
ev lite färsk timjan
Gör så här:
Blanda allt till salladen och servera med en vinägrett.
Näringsinnehåll för biffarna plus tzatsiki:
Energivärde per portion
Energi | 1068 kJ/255 kcal |
Protein | 12,9 g |
Kolhydrat | 26,4 g varav sockerarter 6 g |
Fett | 9,1 g varav mättat fett 5,7 g |
Fiber | 2,8 g |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar