tisdag 3 september 2013

Ärtravioli med saffranssmörsås och tryffelmarinerad rödbeta

Hemgjord pasta!

Detta recept kommer från en helt underbar kokbok som är inköpt på The Cookbook Bookshop i London, Paul Gayler's Pure Vegetarian. Den är ovanlig då den innehåller mat som är lite mer gourmet än vanliga vegetariska kokböcker. Detta recept är perfekt att bjuda på om man vill imponera på någon :) Färgerna blir väldigt vackra och smakerna är härliga tillsammans!

Att göra egen pasta är inte särskilt svårt och blir väldigt mycket godare än köpt pasta, till och med köpt färsk pasta. Att använda en pastamaskin gör dock det hela mycket lättare då degen är rätt seg och svårkavlad. Använder man en pastamaskin är det bara att stoppa in degen! Min pastamaskin är från Lidl och kostade 200-300:-.





Ärtravioli med saffranssmörsås och tryffelmarinerad rödbeta

4 port

Pastadeg
150 g durumvetemjöl
150 g vetemjöl
3 st mellanstora ägg
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 krm salt

Gör så här:
Blanda mjölsorterna i en matberedare. Knäck i äggen och kör maskinen. Droppa ner olja och vatten under maskinens gång. Kör tills degen blir fast och lite smulig. Ta upp degen och knåda ihop den. Lägg den i en plastpåse och låt ligga en timme. Kan förberedas och förvaras i kyl, men låt ligga framme en timme före användning.

Ärtravioli
300 g gröna ärtor
1 kruka mynta
100 g ricotta
2 salladslökar
1 msk pressad citron
ev. 1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka ärtorna enligt förpackningen. Kyl och sila. Hacka salladslöken. Mixa alla ingredienser i matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram pastadegen, mjöla och dela den i bitar som får plats i pastamaskinen (ungefär 4-6 bitar). Kör på tjocklek 3 eller 4. Alternativt kavla till önskad tjocklek, några millimeter. Använd ett glas som raviolimall eller en uttryckare för pasta. Lägg en klick ärtsmet i varje cirkel, blöt kanten på halva pastacirkeln och vik ihop, tryck ihop kanten med en gaffel eller liknande. 

Koka upp vatten och koka raviolin i ca 5 minuter, ev. något längre om degen är tjockare.

Saffranssmörsås
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
40 g smör

Gör så här:
Koka upp buljong, grädde och saffran. Sjud tills hälften återstår. Vispa ner smöret.

Tryffelmarinerad rödbeta
1 rödbeta
1 msk balsamvinäger
1-2 tsk honung
½ msk tryffelolja

50 g ärtskott till servering

Gör så här:
Koka rödbetan tills den är mjuk. Kyl ner och skär i tändsticksstrimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och smaka av. Blanda ner rödbetan.

Servering
Lägg raviolin på tallrikar, häll såsen över, garnera med rödbeta och ärtskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar