måndag 15 april 2013

Pizza bianca med getost, mozzarella, västerbotten och honungsmarinerad citron

Vit pizza utan tomatsås med tre sorters ost, inspirerad av Vapiano

Förra våren var jag på jobbresa i Stockholm och då åt vi på Vapiano, ett nytänkande pizza- och pastaställe som finns i Stockholm och Malmö (ja Göteborg, det är en hint). Just då hade en av deras pizzamakare varit med i Pizza-SM och vunnit med sin pizza så de serverade den där. Wow, så god den var! Det var en vit pizza, alltså utan tomatsås, med getost, mozzarella och parmesan samt marinerade citronfiléer, rödbetsmarinerade fikon, ruccola och möjligen valnötter (kommer inte ihåg).

Så här kommer min variant, utan fikonen som jag inte gillar :) Ljuvligt!

För 2 personer

Pizzadeg:
2,5 dl vetemjöl special
2,5 dl durumvetemjöl
½ tsk salt
½ pkt jäst
2 msk olivolja
2 dl ljummet vatten

Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner övriga ingredienser och blanda ihop till en mjuk deg. Låt jäsa 30 min eller lite till, gärna på ljummen plats (t.ex. nära ugn som är lite öppen).

Pizzatopping:
2 citroner, filéade 
2 msk honung
½ tsk Santa Maria Chili & Lime-krydda

1 mozzarellaklump, 125 g
1 getostrulle, 200 g
1½ dl västerbottenost
2 msk olivolja

½ påse ruccola

Gör så här:
Börja med att göra degen. Medan degen jäser, gör i ordning resten. Blanda honung och chilikrydda i en skål, filéa citronerna och vänd runt i honungen. Låt stå en stund. Riv mozzarellan på rivjärn eller smula för hand. Skiva getosten. Riv västerbottenosten på rivjärn.

När degen är färdigjäst, dela den i 2 delar och kavla ut. Häll 1 msk olivolja per pizza och bred ut som man brukar göra med tomatsåsen. Lägg ut getostskivorna, strö över mozzarella och västerbotten mellan "gliporna".
Grädda ca 10 min på 225 grader eller tills osten börjar bli guldfärgad. Lägg på citronfiléerna över getostbitarna och strö över ruccolan. Redo att servera!

Näringsinnehåll för pizzan:

Energivärde per portion (om man orkar äta en hel pizza :) )

Energi6390 kJ/1527 kcal
Protein58,5 g
Kolhydrat131,9 g varav sockerarter 20 g
Fett84,0 g varav
mättat fett 38,5 g
Fiber6,2 g

Tips:
Filéa citroner, lätt om man skär längsmed hinnan på ena sidan filéen och sen kan man bara dra bort den.


Olja degen, tips är att använda plasthandskar! Perfekt när man knådar degen och hanterar citronen också! Finns bra handskar på Clas Ohlson bl.a.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar