torsdag 4 april 2013

Fetaostbiffar med tzatsiki

Fetaostbiffar med tzatsiki, grekisk sallad och klyftpotatis



De här fetaostbiffarna är supersmaskiga och går att ändra till många olika smakkombinationer! De passar väldigt bra till tzatsiki som i detta recept. Man kan gärna byta ut klyftpotatisen mot bulgur. Utmärkta att servera till köttätare och barn som är kinkiga med vegetarisk mat!

Fetaostbiffar
4 port

1 1/4 dl/120 g fetaost
2 ½ dl/125 g rivet bröd (inte ströbröd)
3 msk kikärtsmjöl
1 ägg
1 gul lök
1 tsk mald koriander
½ tsk chilipulver
½ tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 msk hackad persilja
rivet skal av 1 citron

Gör så här:
Smula fetaosten. Riv brödet antingen på rivjärn eller kör det i matberedare tills det är rätt så finmalet. Riv löken på rivjärn (riven lök gör att smeten till biffarna lättare blir jämn). Blanda alla ingredienser noga. Ställ in en stund i kylen så binder smeten ihop sig bättre.
Forma sedan till små biffar och stek i smör på medelvärme några minuter, se upp så de inte bränns.
Servera med tzatsiki och grekisk sallad samt klyftpotatis eller bulgur.


Tzatsiki
4 port

3 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksgurka
1 dl riven gurka
1 krm salt

Gör så här:
Riv gurkan grovt på rivjärn. Strö över salt. Blanda yoghurten med vitlök. När gurkan vattnat sig lite, pressa ur överflödig vätska och blanda ner i yoghurten. Smaka av med salt.

Grekisk sallad
salladsblad, gärna blandade sorter
rödlök eller silverlök, i halvmåneskivor
tomater, i bitar
gurka, i halvmånar
fetaost, smulad
oliver
ev lite färsk timjan

Gör så här:
Blanda allt till salladen och servera med en vinägrett.

Näringsinnehåll för biffarna plus tzatsiki:

Energivärde per portion

Energi1068 kJ/255 kcal
Protein12,9 g
Kolhydrat26,4 g varav sockerarter 6 g
Fett9,1 g varav
mättat fett 5,7 g
Fiber2,8 g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar