torsdag 4 april 2013

Vietnamesiska vårrullar med tofu och sötsur dipsås

Färska vårrullar med tofu, grönsaker och sötsur dipsås


Vietnamesiska vårrullar görs ofta utan att friteras vilket egentligen blir en helt annan maträtt, men oj så goda de blir! Mina innehåller tofu som jag först marinerat och sedan stekt lätt samt en massa goda grönsaker, lite frukt och glasnudlar. Till serverar jag en sötsur dipsås! Lite pill är det, men absolut värt det om man vill imponera på någon! Köper man vårrulleark gjorda på enbart rismjöl blir det hela glutenfritt också!

Vårrullar
10 st (till en hungrig person som hel rätt, som förrätt behövs kanske 3 st)

10 ark vårrulledeg

3 cm morot, strimlad eller grovriven
1 liten schalottenlök, finhackad
½ avokado, tärnad
½ dl tärnad mango (jag brukar använda fryst, se dock upp för Coops egna, inte god alls!)
några kvistar färsk koriander, hackad
glasnudlar, beredda enligt förpackningen
ev. lite isbergssallad, strimlad
3 cm gurka, strimlad
marinerad tofu - se recept nedan
dipsås/dressing - se recept nedan

Gör så här:
Blanda allt i en skål (utom vårrulledegen). Blanda ner lite av dressingen.
Lossa vårrullearken ett i taget, och vänd snabbt ner i en skål med ljummet vatten. Lägg på en tallrik och rulla vårrullen direkt. Se bilden nedan för hur man lägger ihop vårrullarna.

Lägg en bit av fyllningen snett över. Vik över ena hörnet. Vik över de två andra hörnen. Börja rulla, dra gärna lite då degen är elastisk så att rullen blir fast. Ta da!

Marinerad tofu:
30 g tofu, tärnad i små tärningar
1 tsk sesamolja
1 tsk ljus soja
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i tofubitarna en stund. Stek sedan i stekpanna på låg värme, vänd runt så de blir stekta på alla sidorna. Låt svalna. Blanda ner i grönsaksblandningen.

Dipsås/dressing:
1 msk honung eller agavesirap
½ msk flingsalt eller ljus soja
1 vitlöksklyfta
korianderblad
1-2 krm sambal oelek
½ cm färsk ingefära
1½ msk vegetarisk fisksås - se recept nedan
juice och skal från 1 lime
½ schalottenlök, finhackad

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt dra en stund. Blanda ner hälften av dressingen i grönsaksblandningen till rullarna.



Vegetarisk fisksås:
1 dl ljus soja
1 msk mycket finhackad kapris

Gör så här:
Blanda ingredienserna. Kan sparas i kyl ett par veckor.


Näringsinnehåll för vårrullar plus dipsås:

Energivärde per portion

Energi2209 kJ/528 kcal
Protein9,7 g
Kolhydrat78,2 g varav sockerarter 24 g
Fett18,1 g varav
mättat fett 2,4 g
Fiber5,9 g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar